Novice

Nazaj

Črni bezeg, dragocena naravna pomoč pri gripi in herpesu

29.11.2022 | mag. Urša Strlekar, mag. farm.

Spomladi, ko se cvet preobrazi v plod, v bližini naselij in hiš pogosto opazimo grmičke in drevesa s temno modrimi plodovi, ki spominjajo na pahljačo. Okusne, zelo značilne cvetove marsikdo pozna, saj je šabesa spomladi priljubljena pijača.

Malokdo ve, da rastlina vsebuje posebne učinkovine, ki se koncentrirajo v modrih plodovih. Uživanje sveže stisnjenega soka sicer ni priporočljivo, saj po njem lahko dobimo krče in drisko, če ga previdno termično obdelamo, pa je dragocen vir pektinov, sladkorjev, polifenolov in fenolov ter flavonoidov, ki so po svojih lastnostih antioksidanti. Z uživanjem soka ali izvlečka črnega bezga dragocene sestavine preidejo v telo in če pride v telesu do povišanega oksidativnega stresa (na primer ob okužbi), so lahko zelo koristne.

Z uživanjem pripravkov iz jagod črnega bezga je okrevanje pri gripi hitrejše

V času panamske gripe (influenca tip B) je skupina ljudi s simptomi gripe (vročina, utrujenost, vneto žrelo, utrujenost, mišične bolečine in glavobol) tri dni prejemala pripravek iz bezgovih jagod, druga, tj. kontrolna skupina, pa ne. Ugotovili so, da so simptomi pri skupini, ki je uživala bezgov pripravek, trajali 2.7 dni, medtem ko so pri kontrolni skupini trajali štiri dni, torej dober dan dlje.  Pri skupini, ki je jemala pripravek z bezgom, je vročina padla dva dni prej kot pri kontrolni skupini.1 Do podobnih kliničnih izidov je prišlo tudi pri norveški raziskavi leta 1999/2000 v času epidemije gripe (influenca tipa A)2 in še nekaterih drugih raziskavah.

Sestavine bezga učinkujejo tudi na virus herpesa

Kaempherol in kvercitin sta flavonoidni spojini  bezgovih jagod z močnim protivirusnim delovanjem. Z laboratorijskimi poskusi so dokazali, da učinkovini zavirata razmnoževanje virusa herpes simplex (HSV-1), ki povzroča nadležne, boleče in srbeče, s tekočino napolnjene izpuščaje na ali v kotičkih ustnic, ob nosu, na licih ali bradi.3  Tudi v teh primerih velja pravilo, da je zaščita pred obsežnim izbruhom herpesa boljša, če pripravek z bezgom zaužijemo čim prej. Izogibati se je treba tudi živilom z večjo vsebnostjo arginina. To je aminokislina, ki jo herpes virus potrebuje za rast. Aminokislina, ki nasprotno od arginina zavira rast HSV-1, je lizin, zato je koristno povečati uživanje živil, bogatih  z lizinom, kot so nekatere vrste rib (tuna, sled, sardele in trska) ter morski sadeži in meso (govedina, svinjina, piščanec). V rastlinski hrani po vsebnosti lizina izstopajo stročnice.

Na kakšen način sestavine bezga oslabijo viruse?

Če so s pripravkom tretirali viruse influence A, se je njihova virulenca oziroma sposobnost okužbe celic zmanjšala.  Ugotovili so, da se nekatere sestavine bezgovih plodov iz vrst flavonoidov vežejo na ovojnico virusa, kar mu onemogoča, da bi prodrl v celico in jo okužil.

  1. Zakay-Rones Z. et al., Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. J Alt Compl Med. 1995;1(4):361–9
  2. Zakay-Rones et al., Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry, extract in the treatment of influenza A and B virus infections, Journal int. med res., 2004
  3. M. Lacramioara Mocanu and S. Amariei, Elderberries - A Source of Bioactive Compounds with Antiviral Action, review, Plants, 2022

 

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več