Novice

Nazaj

Ko zaboli v trebuhu

23.03.2022 | Interno gradivo STADA

Predel trebuha je zelo občutljiv na notranje in zunanje vplive. Skozi prebavni trakt gre vse, kar zaužijemo, zato lahko vse alergije na hrano, intolerance ali preobčutljivosti hitro povzročijo trebušne krče, bolečine in nelagodje. Bolečina v trebuhu je lahko posledica tudi številnih akutnih in kroničnih bolezni v trebušnem predelu ali drugje v telesu (t.i. prenesena bolečina). Pomembno se je zavedati, da se trebuh odziva tako na fizična kot tudi na psihična stanja. Krči v mišicah želodca, črevesja in nelagodje v prebavnem traktu so lahko posledica anksioznosti in prenapetosti. Zato v stresnih obdobjih mnogi ljudje trpijo zaradi začasnih epizod trebušnih krčev, bolečin in nelagodja. Pogost vzrok so lahko tudi sezonske viroze.1,2

Mehanizmi nastanka bolečine so lahko različni. Vzrok je lahko draženje živčnih končičev v trebušnih organih, ki nastane zaradi raztezanja in krčev gladkega mišičja. Bolečina je topa in jo je težko locirati. Ostro bolečino povzroči draženje živčnih končičev v potrebušnici, ki nastane zaradi vnetja, kemičnega draženja (npr. perforacija želodčne razjede) in jo lahko natančno lociramo. Vzrok je lahko tudi patologija v organih izven trebuha, ki preko zapletenih povezav v živčnih poteh povzroči občutek bolečine v trebuhu.2

Krči in bolečina v trebuhu so pogost simptom. Najpogostejši vzrok je funkcionalna bolečina, ki ni povezana z resno boleznijo.1

V primeru funkcionalne bolečine je potrebno najprej poskrbeti za zdravo, redno in uravnoteženo prehrano, izogibanje škodljivim razvadam (kajenje, alkohol, pretirano začinjena hrana), telesno aktivnost, dobro psihično počutje, redno odvajanje blata, pitje zadostne količine tekočine....2 Pri samozdravljenju se svetuje zdravljenje glede na vzrok oz. mesto bolečine (odvajala, zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino oz. zavirajo nastanek kisline v želodčni sluznici, probiotiki, zdravila, ki povečajo izločanje oz. zmanjšajo količino plinov v črevesju, …).3 Pri uporabi analgetika se odsvetuje nesteroidne antirevmatike (NSAR), razen pri menstrualni bolečini. Svetuje se paracetamol, saj lahko NSAR dodatno povečajo težave zaradi draženja želodčne in črevesne sluznice.4 V primeru krčevite bolečine se lahko svetuje spazmolitik (butilskopolamin), ki sprosti gladke mišične celice in tako zmanjša ali prepreči krče.5

Obisk zdravnika se svetuje, kadar ni jasnega vzroka pojava bolečin in krčev, če trajajo dlje časa, se ponavljajo oz. se stanje slabša ali jih spremljajo še drugi simptomi kot so povišana telesna temperatura, mrzlica, bolečina na pritisk, krvav urin ali blato, znižan krvni tlak, omedlevica, nepojasnjena izguba teže, nezmožnost odvajanja, porumenela koža,…5

Posebno pozornost je potrebno nameniti ženskam in starejšim. Pri ženskah je bolečina lahko povezana z ženskimi spolnimi organi (rodila), ki ležijo v medenični votlini. Pogostejša so tudi vnetja sečil kot pri moških. Značilna je predvsem bolečina v krčih. Pri starejših je pogostnost in resnost bolečine v trebuhu lahko večja, ker nimajo enako izrazitih simptomov in znakov kot mlajša populacija.1,4,5

  1. Kopčavar Guček N. Obravnava bolečine v trebuhu pri zdravniku družinske medicine. Pregledni članek. Medicinski razgledi 49; 461-469.
  2. Klančar D. Bolečine v trebuhu. Navodila za bolnike. Združenje zdravnikov družinske medicine. http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/II-10.pdf Dostopno: 20. marec 2022.
  3. Pisk N. Samozdravljenje – priročnik za bolnike. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana, 2011. p. 175-188.
  4. Evaluation of the adult with abdominal pain. https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-the-adult-with-abdominal-pain?search=Abdominal%20pain%20treatment&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1 Dostopno: 22. marec 2022.
  5. Abdominal pain. https://www.healthdirect.gov.au/abdominal-pain Dostopno: 20.marec 2022.
Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več