Novice

Nazaj

Lokalno samozdravljenje bolečine

28.04.2021 | Interno gradivo STADA d.o.o.

Bolečina je čutna in čustvena izkušnja, ki se ji želimo izogniti ali jo vsaj omiliti. Z bolečino se srečujemo vse življenje. Resno lahko ogrozi kakovost življenja posameznika, saj vpliva na počutje, mišljenje in storilnost. Zato je pomembno, da je bolečina ustrezno obravnavana.

Akutna bolečina ima zaščitno funkcijo in je normalen, fiziološki odgovor organizma na poškodbo ali okvaro tkiva. Traja kratek čas in izzveni, ko poškodbo ali okvaro odpravimo. Bolečina, ki vztraja tudi po zacelitvi tkiva in vzrok bolečine ni možno odpraviti, se imenuje kronična bolečina. Le-ta ni več samo simptom, temveč postane bolezen sama po sebi.

Med najpogostejšimi bolečinami so bolečine v mišicah in sklepih. Če bolnik z bolečinami najprej poišče pomoč v lekarni ima pri prepoznavi pomembno vlogo lekarniški farmacevt, ki mora med pogovorom ugotoviti resnost bolečine in bolniku svetovati ustrezno uporabo zdravila proti bolečinam brez recepta ali napotiti bolnika k zdravniku.

Lekarniški farmacevt lahko bolniku svetuje glede nefarmakološke terapije (ustrezno vadbo in pravilno gibanje, hlajenje ali gretje prizadetih sklepov ali mišic, znižanje telesne mase v primer, če je le-ta prekomerna) in izbrati ustrezen analgetik, tako ustrezno vrsto analgetika kot farmacevtsko obliko. Pri svetovanju glede farmakološke terapije je potrebno preveriti in upoštevati morebitne interakcije z drugimi zdravili v njegovi terapiji zaradi pridruženih bolezni, neželene učinke, podati informacije glede varne uporabe zdravila, odmerjanju, trajanju zdravljenja in da je potrebno natančno prebrati in upoštevati tudi navodila proizvajalca. Potrebno je poudariti, da samozdravljenje lahko traja največ 7 dni, nato je potrebno obiskati zdravnika, če bolečina v tem času ne pojenja ali se celo stopnjuje.

V samozdravljenju se uporabljajo paracetamol, ki je v obliki tablet, nesteroidni antirevmatiki - NSAR, ki so v obliki tablet, gelov, krem in obližov, glukozamin, ki je v obliki kapsul, praška za pripravo napitka ter zdravila naravnega izvora (npr. tinktura cvetov arnike, gabez).

Prednost lokalnega zdravljenja bolečine je farmakološko učinkovit odmerek omejen na mesto bolečine in zmanjšana sistemska izpostavljenost oz. tveganje za pojav sistemskih neželenih učinkov ob predpostavki pravilne uporabe. Najbolj pogost neželen učinek je pojav lokalne kožne reakcije.

Kadar gre za vnetno bolečino je pri samozdravljenju med učinkovitejšimi lokalnimi zdravljenji uporaba topikalnih NSAR (npr. diklofenak, ibuprofen) kar je bilo tudi dokazano v študijah napram placebu. Zdravilni obliži imajo prednost pred geli in kremami, saj na bolečem mestu učinkujejo od 12 do 24 ur in se jih preprosto nalepi na boleče mesto. Pomembno je, da se obliž nalepi na suho in nepoškodovano kožo ter, da se preveri ali se obliž lahko deli na več delov ali ne. Zdravi se samo eno boleče področje naenkrat. Med zdravljenjem je pomembno tudi, da se sočasno niti lokalno niti sistemsko ne uporablja nobenega drugega zdravila, ki vsebuje NSAR.

VIRI

https://www.szzb.si/si/dodatna-znanja-iz-obvaldovanja-bolecine/1-sola-obvladovanja-bolecine/porocilo-1-sole-obvladovanja-bolecine. Dostopno: april 2021.

Pisk N. Samozdravljenje – priročnik za bolnike. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana, 2011.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0049017219300435. Dostopno: april 2021.

UpToDate. Nsaids. Wolters Kluwer. https://www.uptodate.com/contents/nsaids-pharmacology-and-mechanism-of-action?source=autocomplete&index=0~2&search=patch%20nsa#H1. Dostopno: april 2021.

Centralna baza zdravil. https://www.cbz.si. Dostopno: april 2021.

Nair, B.; Taylor-Gjevre, R. A Review of Topical Diclofenac Use in Musculoskeletal Disease. Pharmaceuticals 2010, 3, 1892-1908. https://doi.org/10.3390/ph3061892.

Predel HG, Koll R, Pabst H, Dieter R, Gallacchi G, Giannetti B, Bulitta M, Heidecker JL, Mueller EA. Diclofenac patch for topical treatment of acute impact injuries: a randomised, double blind, placebo controlled, multicentre study. Br J Sports Med. 2004 Jun;38(3):318-23. doi: 10.1136/bjsm.2003.005017. PMID: 15155436; PMCID: PMC1724805.

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več