Novice

Nazaj

Pogovor s farmacevtom je lahko prvi korak k odpravljanju težav motenj erekcije

13.07.2023 | Tina Grohar Maležič, mag. farm.

Spolnost je pomemben del našega življenja in se skozi življenje človeka spreminja. Vpliva na kakovost življenja in medsebojne odnose s partnerjem.1

Po podatkih Evropskega združenja za urologijo se vsak drugi moški med 40. in 70. letom srečuje z motnjami erekcije.2 Moški se pogosto odločajo za samostojno reševanje težav povezanih z motnjami erekcije, ki jim lahko povzročajo veliko stisko. Marsikoga pesti občutek sramu, strah kako začeti pogovor in kako razložiti težave, s katerimi se sooča. Lekarne se trudijo zagotoviti zasebnost, bodisi v kotičkih za svetovanje ali z diskretnim nasvetom, saj je lekarna najbolj dostopna zdravstvena ustanova v Sloveniji.3

Motnja erekcije (erektilna disfunkcija, impotenca) je izraz, ki označuje motnjo, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna aktivnost. Je simptom oz. dejavnik tveganja in ne bolezen. Vzroki za nastanek so lahko organski ali psihični. Poleg starosti so pogost vzrok motnje erekcije oz. erektilne disfunkcije srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, hipertenzija, debelost, hiperlipidemija, hipogonadizem, nevrološki vzroki, kajenje, depresija, stres, telesna nedejavnost, uporaba zdravil in zloraba alkohola.2,4

Na prvem mestu je zato potrebno poskrbeti za zdrav življenjski slog, ki vključuje redno telesno vadbo, sprostitvene tehnike, zmanjšanje oz. ohranjanje primerne telesne mase, opuščanje kajenja in prekomernega pitja alkohola. Pomembni so tudi dobri medsebojni odnosi med partnerjema. Sprememba življenjskega sloga je pogosto učinkovita pri ljudeh s pridruženimi obolenji.2 V obliki prehranskih dopolnil obstajajo izdelki za izboljšanje spolne zmogljivosti. Večinoma vsebujejo različne kombinacije naravnih sestavin (izvlečki ginsenga, korenina mace, lubje obmorskega bora, …), esencialne vitamine, minerale in/ali aminokislino L-arginin. Določene sestavine imajo ugoden vpliv, ki je podprt z raziskavami.

L-arginin je biološko aktivna oblika aminokisline arginin, ki se v telesu uporablja za proizvodnjo dušikovega oksida (NO). Zato lahko prispeva k boljšemu pretoku krvi, k širjenju in sproščanju ožilja po telesu in tudi v moškem spolnem udu.5 L-arginin omenjajo tudi smernice zdravljenja erektilne disfunkcije Evropskega združenja za urologijo.2

Azijski ginseng (Panax ginseng) uporabljajo v tradicionalni medicini že več kot pet tisoč let, predvsem za splošno krepitev telesa in spolne moči. Starodavne ugotovitve o zdravilnosti korenine ginsenga je potrdila tudi zahodna medicina. V ljudski medicini je daleč najbolj uporabljeno krepčilo in afrodiziak.6 Ker je bilo dokazano, da ima ginseng estrogene učinke, moramo biti previdni pri bolnikih s hormonsko občutljivimi vrstami raka. Azijski ginseng ne smemo zamenjevati z ameriškim ginsengom (Panax quinquefolius) ali sibirskim ginsengom (Eleutherococcus senticosus), ki imata drugačne lastnosti.7

Maca je prehransko dragocena rastlina, ki izvira iz Peruja in raste v ostrih podnebjih okoli 4000 m nadmorske višine. Uporabljajo jo v vsakodnevni perujski kuhinji in kot prehranski dodatek. Tradicionalno se uporablja za izboljšanje plodnosti in spolne sposobnosti pri moških in ženskah. Pomembno je vedeti, da maca lahko moti laboratorijske teste, ki merijo nivo testosterona.7

Izvleček lubja francoskega obmorskega bora (Piknogenol) je edinstvena kombinacija procianidinov, bioflavonoidov in organskih kislin in je pokazal močne antioksidativne lastnosti. Prispeva k boljši periferni cirkulaciji in normalnemu pretoku krvi v moških spolovilih. Pri uporabi skupaj z L-argininom je piknogenol izboljšal simptome erektilne disfunkcije.5.7

Pri prehranskih dopolnilih moramo biti previdni glede varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Pomembno je, da je učinkovitost in varnost posameznih učinkovin in/ali njihovih kombinacij ovrednotena in preverjena z ustrezno zastavljenimi študijami. Pri svetovanju moramo vedno biti pozorni na sočasno terapijo z zdravili zaradi možnih interakcij med prehranskimi dopolnili in zdravili.7

Nakup prek spleta je lahko hitra in samostojna rešitev brez razkrivanja težav nekomu drugemu. Vendar pri nakupu prek spleta, sploh če gre za nepreverjene spletni strani ni ustreznega svetovanja glede primerne izbire izdelka. Pogosto je vprašljiva varnost, učinkovitost in kakovost izdelkov. Izdelki lahko vsebujejo sestavine, ki ne učinkujejo, sploh niso navedene v sestavi izdelka, so v napačnih odmerkih oz. so slabe kakovosti. Zato lahko kupljen izdelek ne učinkuje ali pa se lahko pojavijo nepričakovani stranski učinki. Neustrezna izbira lahko namreč vodi tudi v stanja, ki predstavljajo tveganje za pacientovo zdravje.

Pri izbiri ustreznega prehranskega dopolnila je vedno potrebna pozornost tudi na pridružene bolezni, morebitna predpisana zdravila ali druga prehranska dopolnila, ki jih oseba jemlje.

VIRI

1 Borrelli F, Colalto C, Delfino DV, Iriti M, Izzo AA. Herbal Dietary Supplements for Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. Drugs. 2018 Apr;78(6):643-673.

2 EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Milan 2023. ISBN 978-94-92671-19-6. Dostopno: 1.7.2023.

3 Dewitte M, Bettocchi C, Carvalho J, et al. A Psychosocial Approach to Erectile Dysfunction: Position Statements from the European Society of Sexual Medicine (ESSM). Sex Med 2021;9:100434

4 UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-and-etiologies-of-male-sexual-dysfunction?search =erectile%20dysfunction&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1#H1950656523. Dostopno: 1.7.2023.

5 Ivanova S, Pankova S, Petkova V, Dimitrov M. Food additives with beneficial effects in the treatment of erectile dysfunction ,containing L- arginine , pycnogenol and ginseng extract. World journal of pharmacy and pharmaceutical sciences, 2014;3:234-245.

6 Kreft S, Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija: z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana, 2013.

7 MSKCC. Search about herbs. https://www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/symptom-management/integrative-medicine/herbs/search. Dostopno: 2.7.2023.

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več