Novice

Nazaj

Prhljaj: Kako se ga znebiti?

06.07.2021 | Interno gradivo STADA d.o.o.

Lasišče je izpostavljeno številnim zunanjim (onesnaženost, vremenski vplivi, neustrezna nega, …) in notranjim (hormonske motnje, čustveni in fizični stres, različna bolezenska stanja, genetski dejavniki, …) dejavnikom. Če pride do porušenega ravnovesja v koži lasišča se to izrazi z različnimi težavami kot so preobčutljivost, razdraženost, srbečica, suhost, luščenje, pretirano izločanje lojnic, izpadanje las… Težave z lasiščem vplivajo na kakovost življenja posameznika kot na samopodobo.

Za vzdrževanje zdravega lasišča je pomemben zdrav način življenja in ustrezna nega, ki pripomoreta k vzpostavljanju zaščitne bariere kože lasišča, pri čemer so odgovorne žleze lojnice, znojnice in zdravi lasni mešički. 

Pomembno je, da se uporablja šampone in ostale kozmetične izdelke za nego las, ki imajo kisel pH, vsebujejo mikrohranila in ne vsebujejo agresivnih čistilnih snovi, rakotvornih kemikalij, saj se s tem ohranja naravno ravnovesje oz. kislost, ki ščiti kožo lasišča in lase, da vsebujejo sestavine, ki delujejo na lasišče pomirjevalno in ohranjajo vlažnost. Poleg ustrezne nege je pomembna tudi z vitamini, minerali in esencialnimi maščobnimi kislinami bogata prehrana.

Z ustrezno nego lahko preprečimo tudi zelo pogosto težavo – prhljaj, ki spada med pogoste dermatološke težave lasišča pri adolescentih in kasneje odraslih. Luščenje kože je fiziološki proces, vendar pri pojavu prhljaja gre za proces čezmernega luščenja kože lasišča. Razlog za nastanek prhljaja oz. drobno belih ali belo-rumenih kožnih lusk na lasišču, ki so lahko suhe ali mastne, kljub razširjenosti še ni natančno poznan. V literaturi so med najpogostejšimi vzroki opisani razrast gliv kvasovk iz rodu Malassezia, ki so naravno prisotne v mikroflori lasišča, individualna nagnjenost in povečano izločanje sebuma.

Glive kvasovke iz rodu Malassezia so lipofilne kvasovke, ki se nahajajo predvsem na seboroičnih predelih kože in jim povečana aktivnost lojnih žlez ustvari ugodno okolje za razrast. Najpogostejša tipa sta M. restricta in M. globosa, ki imata visoko aktivnost lipaz. Lipaze odcepijo proste maščobne kisline iz trigliceridov, prisotnih v sebumu. Le-ti dražijo lasišče in povzročijo povečano produkcijo provnetnih citokinov oz. vnetje. Prekomerno se tvorijo nove kožne celice v zaščitni plasti kože lasišča, ki poroženijo, odmrejo ter odpadejo.

Za zdravljenje in preprečevanje prhljaja se uporabljajo antimikotiki (ketokonazol, ciklopiroks, pirokton olamin, cinkov pirition, selenov sulfid, žveplo) za zdravljenje glivične okužbe, keratolitiki (salicilna kislina, žveplo) za pospešeno luščenje kože in regulatorji keratinizacije (cink). S pravilno uporabo oz. uporabo po navodilih proizvajalca lahko dosežemo vzpostavitev remisije in odsotnost simptomov.

V Sloveniji je kot zdravilo brez recepta registriran zdravilni šampon z 2 % ketokonazolom. Ostali pripravki proti prhljaju so registrirani kot kozmetični izdelki. 

Zdravilo brez recepta je namenjeno za samozdravljenje, ki je omejeno na preprečevanje, lajšanje in odpravljanje simptomov in zdravstvenih težav, ki ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom. Biti mora učinkovito, varno in kakovostno. S sistemom farmakovigilance se redno spremlja možne neželene učinke in varnost zdravila. Kozmetični izdelek je katerakoli snov ali zmes, namenjena stiku z zunanjimi deli človeškega telesa (povrhnjico, lasiščem, nohti, ustnicami ali zunanjim spolovilom) ali z zobmi in sluznico ustne votline, da jih očisti, odišavi, spremeni izgled, zaščiti ali odpravi neprijeten vonj. Ustrezen je, če ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, mu ni potekel rok uporabe in po vsebnosti sestavin ustreza predpisom. Poročati je potrebno pojav resnih neželenih učinkov.

VIRI:

Gavazzoni Dias MF, de Almeida AM, Cecato PM, Adriano AR, Pichler J. The Shampoo pH can Affect the Hair: Myth or Reality? Int J Trichology. 2014 Jul;6(3):95-9. doi: 10.4103/0974-7753.139078. PMID: 25210332; PMCID: PMC4158629.

Chiu CH, Huang SH, Wang HM. A Review: Hair Health, Concerns of Shampoo Ingredients and Scalp Nourishing Treatments. Curr Pharm Biotechnol. 2015;16(12):1045-52. doi: 10.2174/1389201016666150817094447. PMID: 26278532.

Trüeb RM. Shampoos: ingredients, efficacy and adverse effects. J Dtsch Dermatol Ges. 2007 May;5(5):356-65. English, German. doi: 10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x. PMID: 17451380.

https://www.uptodate.com/contents/seborrheic-dermatitis-in-adolescents-and-adults?search=malassezia%20dandruff&source=search_result&selectedTitle=2~60&usage_type=default&display_rank=2. Dostopno: maj 2021.

https://www.gov.si/teme/kozmeticni-izdelki/. Dostopno: maj 2021.

https://www.cbz.si/. Dostopno: maj 2021.

Hay RJ. Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. Br J Dermatol. 2011 Oct;165 Suppl 2:2-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2011.10570.x. PMID: 21919896.

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več