Novice

Nazaj

Vitamini in minerali za otroke

15.02.2022 | Interno gradivo STADA

Vitamini in minerali so za organizem pomembni v vseh starostnih obdobjih. Glavni vir vitaminov in mineralov je zdrava, uravnotežena in raznovrstna prehrana, saj jih človeško telo ne more tvoriti ali  jih tvori v premajhnih količinah (1).

Otroci intenzivno rastejo, se razvijajo in gibljejo, zato je potreba po energiji in ustreznih hranilnih snoveh toliko večja. Pomembno je uživanje zadostne količine sadja in zelenjave, saj vsebujejo veliko esencialnih snovi, vitaminov, mineralov, antioksidantov, omega maščobnih kislin in vlaknin.

Vitamine in minerale je smiselno dodajati otrokom, ki so neješči in imajo pomanjkljiv vnos s hrano, so v obdobju intenzivne rasti, so bolj dovzetni za virusne in bakterijske okužbe oz. ko je potreba po določenih hranilih večja. Pri ustrezni izbiri prehranskega dopolnila je potrebno upoštevati otrokovo starost in ustrezen način zaužitja, ki je za otroka najbolj primeren. Do 1. leta starosti se brez nadzora zdravnika vitaminov in mineralov ne dodaja (2,3).

 

VIRI:

  1. Medić-Šarić M, Buhač I, Bradamante V. Vitamini in minerali. IN OBS MEDICUS d.o.o., Ptuj, 2002.
  2. Vitamini in minerali. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/vitamini-in-minerali. Dostopno: 15.1.2022.
  3. Tveganje za prekomerno odmerjanje vitaminov in mineralov pri otrocih. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/tveganje-za-prekomerno-odmerjanje-vitaminov-in-min. Dostopno: 15.1.2022.
Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več