Novice

Nazaj

Zaprtost – nadloga, ki jo težko spregledamo

04.04.2022 | mag. Urša Strlekar, mag. farm.

Razlogi za zaprtost se skrivajo v nepravilnostih črevesnega mišičja, živčnih povezav, v anatomiji črevesja ali težavah s prebavo, povezanih z encimi, žolčnimi kislinami, hrano in nekaterimi bakterijami.1

Kaj je normalno in kaj ni

Zaskrbljenost v primeru, če blata ne odvajamo dnevno, je odveč, saj se kot normalno smatra odvajanje dva do trikrat na dan ali trikrat na teden. Blato je praviloma gladko in mehko, v obliki banane ali klobase in se mora z lahkoto izločiti. Če odvajamo redkeje kot 3-krat na teden, potem že lahko govorimo o zaprtosti. O zaprtju govorimo tudi, če se moramo pri odvajanju močno naprezati ali pa je blato po bristolski lestvici trdo, v obliki ločenih ali sprijetih grudic.1,2 Bristolska lestvica blata je orodje, ki je bilo razvito leta  1997 kot pomoč za diagnostiko črevesnih bolezni. Blato razvršča glede na videz v sedem skupin in je za prepoznavanje bolezni v pomoč tako zdravnikom kot pacientom.2

Zakaj je blato trdo?

Voda se v telo absorbira iz debelega črevesa. Normalno blato vsebuje približno 75 % vode.3 Kadar je gibanje črevesa počasno, se blato dlje časa zadržuje v njem in tako s časom izgublja vodo. Dlje kot ostaja v črevesju, več vode se absorbira iz črevesja v kri in bolj se izsušuje.4 Ta proces je še intenzivnejši, če smo dehidrirani.

Kateri dejavniki še vplivajo na zaprtost?

Pogosteje so zaprte ženske in starejši, sploh če je pridružena še otežena mobilnost. V paliativni negi je zaprtih med 25 in 50% pacientov,5 pri bolnikih s poškodbami hrbtenjače je pogostost te težave 95-odstotna, zelo velika, 45-odstotna, pa je tudi pri multipli sklerozi. 6 Poleg ovirane mobilnosti na zaprtost vplivajo tudi psihosomatski dejavniki; eden izmed njih je tudi namerno zadrževanje blata, kar oslabi refleks izločanja. Na zaprtost vplivata tudi nosečnost in jemanje nekaterih zdravil 1, ki upočasnijo gibanje črevesja ali pa delujejo po drugih mehanizmih.

Ali obstaja kaj, česar še niste spremenili in bi lahko?

Gibanje črevesja boste pospešili s telesno aktivnostjo, uživanjem hrane z dovolj vlakninami (polnozrnate žitarice in riž, zelenjava in sadje) in z zaužitjem večje količine vode. Kadar smo dehidrirani, organizem več vode izčrpa iz črevesa, s tem pa se poveča možnost, da blato postane trše.

Kadar ne pomagajo naravni prijemi, izberemo odvajala. Kako pa izberem primernega?

Na voljo je veliko odvajal. Med njimi so takšna, ki blato samo zmehčajo (odvajala, ki vežejo vodo v črevesju), vendar pa ne pospešijo gibanja črevesja. Izberemo jih v primerih, kadar je blato trdo ali je odvajanje boleče in mukotrpno ali pa imamo težave zaradi hemoroidov ali razpok na zadnjiku. Z uporabo teh odvajal iztrebljanje ni tako hitro in je treba na učinek počakati dan ali dva. Nekatera odvajala povečajo volumen blata in s tem spodbudijo črevesne mišice h gibanju. V to skupino uvrščamo vlaknine (npr. trpotec), vendar pa je pomembno, da pri zaužitju popijemo dovolj tekočine, sicer lahko zapeko še poslabšamo. Osebe z bolečinami v trebuhu včasih vlaknin ne prenašajo, ker po njih nastajajo plini, ki lahko sprožijo še dodatno raztezanje črevesja in krče. Nepotrpežljivi in tisti, ki jim sprememba življenjskega sloga ne prinese rezultatov, pa se zaprtosti najhitreje rešijo z uporabo rektalnih svečk, nekoliko počasneje, a predvidljivo, pa z odvajalnimi tabletami Dulcolax® z bisakodilom, ki delujejo čez noč, črevo pa se izprazni zjutraj.

Kako se rešimo zaprtosti na potovanju?

Če se z zaprtostjo pogosto srečujete na potovanjih, si ne dopustite, da vam potovanje pokvarita boleč in trd trebuh ali zoprni občutek teže v zadnjiku. V lekarni lahko kupite zdravilo Dulcolax® v obliki tablet ali svečk z bisakodilom, ki pospeši gibanje črevesa in mehča blato. Tablete delujejo čez noč, rektalne svečke pa učinkujejo v nekaj minutah. Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo in s tem preverite, ali je za vas to zdravilo primerno. Da bo delovanje optimalno, tablet ne uživajte s hrano, mlekom ali z zdravili proti želodčni kislini.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganji in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

DUL0322-15, marec 2022

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več