Aktivirajte črevesje čez noč ali v nekaj minutah.

Na voljo brez recepta v lekarnah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Na voljo tudi v spletnih lekarnah

Kaj je zdravilo Dulcolax® (bisakodil) in za kaj se uporablja?

Dulcolax® je odvajalo v obliki svečk ali obloženih tablet. Vsebuje učinkovino bisakodil z delovanjem v debelem črevesu, ki spodbuja iztrebljanje, skrajša čas prehoda vsebine in zmehča blato.

Uporabljamo ga za:

 • zdravljenje zaprtja
 • za pripravo na preiskave, pred operacijami in po njih ter pri stanjih, ko je treba olajšati iztrebljanje.

Deluje čez noč (tablete) ali v nekaj minutah (svečke).

Kje kupiti

Kdaj je najboljše vzeti odvajalno tableto in zakaj je ne smete žvečiti?

Tablete so obložene s posebno oblogo, ki zaščiti učinkovino pred kislimi sokovi zgornjih prebavil, zato jih ne smete gristi ali drobiti. Ne jemljite jih skupaj z mlekom ali mlečnimi izdelki in z zdravili za zmanjšanje kislosti želodca, saj se obloga lahko prehitro raztopi. Zdravila za zmanjšanje kislosti zgornjih prebavil nekateri imenujejo tudi zdravila za zaščito želodca ali zdravila proti zgagi.(1) To so različni antacidi (zdravila za nevtraliziranje želodčne kisline) in zaviralci protonskih črpalk (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazole).(2) Tableto Dulcolax® vzemite zvečer, vsaj eno uro po jedi, da se izognete hkratni prisotnosti hrane v želodcu, ki poveča kislost želodčne vsebine.

Obložene tablete Dulcolax® delujejo v debelem črevesju. Priročne so zato, ker jih lahko vzamete proti večeru, zjutraj pa izpraznete črevo.

Kdaj uporabimo svečke?

Kadar želimo blato iztrebiti hitro, uporabimo svečko. Odvajanje blata nastopi v 10 do 30 minutah.

Na kaj morate biti pozorni pri težavah z odvajanjem blata?

Kadar imate močne bolečine ali blago do zmerno bolečino, ki traja več kot 48 ur, kri v blatu, nenaden pojav zaprtja ali sum na zaporo črevesja, bruhanje in slabost, izmenjavo zaprtja in driske, je potrebno obiskati zdravnika. (3) Kadar jemljete stimulativno odvajalo, kot je Dulcolax®, ne smete biti hudo dehidrirani, saj lahko z njegovo uporabo izgubite še dodatno tekočino iz črevesa.

Kje kupiti

Kako odvajalo Dulcolax® pri zaprtju odmerjamo pri otrocih in odraslih?

Pri jemanju zdravila natančno upoštevajte napotke v navodilu ali navodila svojega zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Za pripravo na diagnostične postopke in pred operacijo je uporaba zdravila Dulcolax® dovoljena samo pod zdravniškim nadzorom.

Starost Dulcolax® 5 mg obložene tablete Dulcolax® 10 mg svečke
Odrasli 1 do 2 tableti (5 – 10 mg)
Največji dnevni odmerek: 2 tableti
1 svečka (10 mg)
Največji dnevni odmerek: 1 svečka
Otroci in mladostniki, starejši od 10 let 1 do 2 tableti (5 – 10 mg)
Največji dnevni odmerek: 2 tableti
10 mg (1 svečka)
Največji dnevni odmerek: 1 svečka
Otroci od 2 let do vključno 10 let* 1 tableta (5 mg) /

*če je zaprtost kronična, jo zdravimo le po zdravnikovih navodilih, saj je pomembno, da se razišče vzrok zaprtja. Tako svečk kot tablet ne smemo uporabljati pri otrocih, starih manj kot dve leti.

Ne uporabljajte zdravila Dulcolax®, 

 • če ste alergični na bisakodil ali katero koli sestavino tega zdravila
 • če imate ileus ali črevesno zaporo
 • če imate akutno trebušno bolezen, na primer apendicitis (vnetje slepiča) ali akutno črevesno vnetje
 • če ste izgubili veliko tekočine
 • če imate hudo trebušno bolečino, vam je slabo in bruhate - kar vse lahko kaže na resno bolezen
 • če imate redko, dedno bolezen, ki je lahko nezdružljiva s katerokoli pomožno snovjo zdravila (Zdravilo Dulcolax® 5 mg obložene tablete vsebuje laktozo in saharozo).

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Dulcolax® se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • potrebujete odvajala redno vsak dan ali daljše obdobje. Obiskati morate zdravnika, da bo odkril vzrok zaprtja, ker bi lahko dolgotrajna in čezmerna uporaba povzročila neravnotežje tekočine in elektrolitov ter hipokaliemijo (nenormalno znižano koncentracijo kalija v krvi),
 • začutite žejo ali opazite izločanje manjše količine urina, kar sta lahko znaka dehidracije zaradi izgube tekočin, ki sta škodljiva za starejše ali bolnike z ledvičnimi težavami. V tem primeru prenehajte jemati zdravilo Dulcolax® in se posvetujte z zdravnikom.
 • Za normalno odvajanje blata je najpomembnejša pravilna prehrana, pitje zadostne količine tekočine in gibanje. Uporabo zdravila Dulcolax® vam priporočamo zgolj, če omenjeni ukrepi ne zadoščajo.
 • Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v sedmih dneh, se morate posvetovati z zdravnikom.

Stimulativna odvajala, vključno z zdravilom Dulcolax®, ne pomagajo pri hujšanju.
V blatu boste lahko opazili kri, kar pa je večinoma blag neželeni učinek, ki samodejno mine.

Pri bolnikih, ki so uporabili zdravilo Dulcolax®, so poročali o omedlevici (omotici ali sinkopi). Takšni pojavi so možni zaradi zaprtja (napenjanja med iztrebljanjem, trebušne bolečine) in niso nujno povezani z jemanjem bisakodila.

Pri uporabi svečk se lahko pojavi bolečina, lokalno dražeč učinek, zlasti v razpoki ob zadnjiku (analni fisuri), in pri vnetju zadnjika z razjedami (ulcerozni proktitis).

Pogosta vprašanja

Kot normalno se smatra odvajanje mehkega in oblikovanega blata 1-krat do 3-krat na dan oziroma do 3-krat na teden. Praviloma je blato gladko in mehko, v obliki banane ali klobase, na površini pa ima lahko razpoke. Na zaprtost lahko pomislimo, če je blato v obliki bobkov ali ima grudasto strukturo. Pogosto se ob tem pojavi občutek napihnjenosti in nepopolne izpraznjenosti črevesja, pri izločanju blata pa je potrebno uporabiti večjo silo. (4)

Zdravilo deluje lokalno v spodnjem delu prebavil in ciljno spodbuja naravno praznjenje debelega črevesa. Ker se hranila absorbirajo v zgornjem delu prebavil, se ne spremeni niti prebava, niti absorpcija (vsrkavanje) makrohranil (maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov) ali esencialnih hranil (vitaminov in mineralov) iz tankega črevesa.

Delovanje je dvojno. Učinkovina v zdravilu spodbuja naravno gibanje (peristaltiko) debelega črevesa, kar vodi do pospešenega prehoda črevesne vsebine skozi debelo črevo. Poveča tudi zbiranje vode in elektrolitov v notranjost črevesa, zaradi česar postane blato mehkejše.

Med dojenjem lahko uporabljate svečke ali tablete, saj se tako učinkovina kot njeni presnovki ne izločajo v mleko zdrave ženske.
Dolgotrajne izkušnje niso pokazale neželenih ali škodljivih učinkov med nosečnostjo, vendar pa se je treba o uporabi med nosečnostjo posvetovati z zdravnikom.

Viri:

 1. https://www.moja-lekarna.com/zgaga-in-reflux-pod-nadzorom, dosegljivo, 18.5.2022
 2. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/zdravila-za-zdravljenje-zelodcnih-tezav, dosegljivo, 18.5.2022
 3. Pisk N. Samozdravljenje, Priročnik za bolnike, SFD, 2011: 175-189
 4. https://www.continence.org.au/bristol-stool-chart, dosegljivo 20.1.2022
Zagotavljamo informacije o zdravilih in ne moremo nuditi zdravniškega nasveta glede določenega zdravstvenega stanja. V zvezi z vprašanji o vašem zdravstvenem stanju ali zdravstvenem stanju vašega družinskega člana se posvetujte z zdravnikom. V primeru nujnega primera se obrnite na nujno medicinsko pomoč.

Poročanje o neželenih učinkih: drugsafety.si@stada.com

Kje kupiti

Dulcolax® je na voljo brez recepta v lekarnah.

Dulcolax®

DUL0222-11, februar 2022

Na voljo tudi v spletnih lekarnah