Pozabi na moteč kašelj.

Bisolvon® je tu.

Bisolvon®
 1. Ublaži kašelj.
 2. Zmehča sluz.
 3. Pospeši izločanje sluzi iz dihal.

Za odrasle in otroke, starejše od dveh let.

Na voljo brez recepta v lekarnah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Na voljo tudi v spletnih lekarnah

Kaj je zdravilo Bisolvon® in kakšno učinkovino vsebuje?

Bisolvon® je zdravilo za pospeševanje izkašljevanja in ublažitev kašlja, ki je na trgu že več desetletij (1).

Uporabljamo ga za:

 • utekočinjanje goste sluzi v dihalih (kot sekretolitik),
 • pospeševanje izločanja sluzi iz dihal (kot sekretomotorik) pri akutnih in kroničnih boleznih bronhijev in pljuč z bolezensko spremenjenim izločanjem sluzi in njenim prenosom iz dihal.

Vsebuje učinkovino (bromheksinijev klorid), ki je derivat oziroma izpeljanka zeliščne učinkovine vasicin. Vasicin je rastlinski alkaloid, ki so ga odkrili v rastlini Adathoda vasica. Listi te rastline, ki poleg vasicina vsebujejo še druge sestavine, se v različnih pripravkih v azijskem zdravilstvu najpogosteje uporabljajo za zdravljenje dihalnih obolenj, za pomoč pri izkašljevanju, za širjenje bronhijev in redčenje sluzi v dihalih. (2)

KJE KUPITI?

Zakaj kašljamo in kakšen kašelj blaži zdravilo Bisolvon®?

Kašelj je sunkovit izdih, ki iz dihal izloči čezmerno sluz in tuje snovi. Omogoča zaščito pljuč, saj očisti dihalne poti. Lahko je suh in dražeč, brez izmečka ali moker z izmečkom iz spodnjih dihalnih poti. Izmeček je lahko bister, gnojen, obarvan ali neprijetnega vonja, lahko pa je tudi gost, zaradi česar se težko izkašlja. (3)

Zdravila z delovanjem na dihalno sluz (med katerimi je tudi Bisolvon®) se pogosto predpisujejo pri različnih akutnih in kroničnih bronhopulmonalnih obolenjih dihal, ki so povezane z nenormalno proizvodnjo in izločanjem sluzi. (4) Motnje v izločanju sluzi so pri različnih obolenjih dihal lahko povezane z večjo dovzetnostjo za dodatne okužbe dihal in vnetje, zato je pomoč pri odstranjevanju goste ali prekomerne sluzi iz dihal dobrodošla. (4)

Bisolvon® je zdravilo s trojnim delovanjem

1. Zmehča gosto sluz
2. Pospeši izločanje sluzi iz dihal
3. Ublaži kašelj

Zmehčana sluz se lažje izloča in razbremeni dihala

V bolezensko spremenjeni sluzi so poleg normalnih sestavin lahko prisotne še bakterije, virusi, ostanki celic in gnoj, lahko pa se spremeni le njena viskoznost (fizikalna lastnost, tekočnost). Kadar se sestava sluzi tako spremeni, da ta postane lepljiva in gosta, je dihala ne morejo izločiti. Sili nas na kašelj, občutimo težo v pljučih in imamo občutek, da se nam nekaj ne more izločiti iz pljuč. (3, 5)

Dodatni dve prednosti zmehčane sluzi v dihalih

Različne raziskave so pokazale, da bromheksin, učinkovina v zdravilu Bisolvon®, poveča tvorbo fosfolipidov (površinsko aktivnih snovi) v sluzastih izločkih, s tem pa utekočinja sluz, ki se zato lažje izloča. Taka sluz omogoča tudi boljše prodiranje imunskih celic (IgA, IgE) v izmeček, s tem pa se poveča naravna obramba pred okužbami. V različnih raziskavah so ugotovili, da bromheksin poveča tudi koncentracijo antibiotikov v izmečku in bronhopulmonalnih izločkih. Kombinirana uporaba Bisolvona® skupaj z antibiotiki (amoksicilin, oksitetraciklin) izboljša zdravljenje bakterijskih okužb dihal in olajša simptome, ki so povezani s prekomerno tvorbo sluzi. (3)

Bisolvon®
Starost Odmerek Število odmerkov, največji dnevni odmerek
> 12 let in odrasli 8 mg (1 tableta) 3-krat/dan, 24 mg/dan
6 do 12 let 4 mg (1/2 tablete) 3-krat/dan, 12 mg/dan
2 do 6 let 4 mg (1/2 tablete) 2-krat/dan, 8 mg/dan

Kako Bisolvon® za lajšanje kašlja odmerjamo pri otrocih in odraslih?

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Tablete jemljite neprežvečene in s tekočino. Zdravilo Bisolvon® lahko jemljete s hrano ali brez nje. Tableta se lahko deli na enaki polovici. Odraslim bolnikom je na začetku zdravljenja včasih treba skupen dnevni odmerek povečati do 48 mg.

Pri jemanju zdravila Bisolvon® pride do pričakovano povečanega izločanja sluzi.

Ne jemljite zdravila Bisolvon® če ste alergični na bromheksinijev klorid ali katero koli sestavino tega zdravila.

Navodilo za uporabo

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Bisolvon® se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Poročali so, da so z dajanjem bromheksina povezane hude kožne reakcije. Če se pri vas pojavi kožni izpuščaj (vključno z lezijami na sluznicah, kot so usta, grlo, nos, oči, genitalije), takoj prenehajte uporabljati zdravilo Bisolvon® in se obrnite na zdravnika.

Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 4-5 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Iz česa je sestavljena tableta?

V tableti sta poleg učinkovine prisotni še polnili laktoza monohidrat in koruzni škrob ter magnezijev stearat, kot sredstvo proti sprijemanju.

Pogosta vprašanja

Običajno kašelj, predvsem, če gre za posledico virusne okužbe zgornjih dihal (nosne votline in žrela), izgine v nekaj dneh do nekaj tednih. Izbira primernega zdravila je odvisna predvsem od vrste kašlja. Izkašljevanje sluzi je smiselno, saj zastajanje sluzi v dihalih lahko povzroča hujše zaplete (dodatno okužbo spodnjih dihal). Zato je v tem primeru ustrezna izbira zdravila (kot je na primer Bisolvon®), ki lajša izkašljevanje, utekočinja sluz in pospeši njeno izločanje iz dihal. Pripravek, ki preprečuje kašelj, pa je smiselno vzeti zvečer, da kašelj ne bo motil spanca. (3)

Poročila ne navajajo klinično pomembnih neugodnih součinkov bromheksinijevega klorida (Bisolvona®) z drugimi zdravili.
Po dajanju Bisolvona® k antibiotični terapiji se povečajo koncentracije antibiotikov (amoksicilina, eritromicina, oksitetraciklina) v izmečku in bronhopulmonalnih izločkih.
Raziskav o medsebojnem delovanju s peroralnimi antikoagulanti (zdravila proti krvnim strdkom) ali digoksinom niso izvajali. Odsotnost kakršnihkoli poročil o pomembnejših medsebojnih učinkih med dolgotrajnim trženjem zdravila (več kot 50 let (1)) kaže, da bromheksin s temi zdravili nima večjih medsebojnih učinkov.
Pri testiranju usode zdravila v telesu (biotransformacije) so raziskovalci prišli do zaključkov, da pomembnejše interakcije (součinki) z zdravili, ki se pretežno presnavljajo preko encimov CYP 450 2C9 in 3A4, niso verjetne.

Astma je kronična vnetna bolezen, ki prizadene dihala (6). Simptome poslabšajo različni sprožilci, ki povzročajo vnetje. Ti so lahko alergeni iz okolja, virusi in nekatere bakterije. Kadar se v pljučih nabira gosta sluz, ki se težko izloči, se astma poslabša.

Bisolvon® je zdravilo za sekretolitično zdravljenje akutnih in kroničnih bronhopulmonalnih bolezni z bolezensko spremenjenim izločanjem in poslabšanim prenosom sluzi.

Če se simptomi pri akutnih dihalnih obolenjih ne zmanjšajo ali se med zdravljenjem poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Med omejitvami in opozorili za uporabo zdravila ni podatkov, ki bi navajali, da bromheksin, učinkovina v Bisolvonu®, spreminja presnovo histamina v telesu.

Viri:

 1. https://www.mea.boehringer-ingelheim.com/consumer-health-care/bisolvon/bisolvonr, dostopno 18.1.2022
 2. P. Caeson et al, Adhatoda vasica: a critical review of ethnopharmacological and toxicological data, Journal of Ethnopharmacology 72 (2000) 1 – 20
 3. Samozdravljenje priročnik za bolnike, SFD, 2011, s. 46-58
 4. Zanasi et al, A reappraisal of the mucoactive activity and clinical efficacy of bromhexine, Multidisciplinary Respiratory Medicine (2017) 12:7
 5. https://koroskalekarna.si/svetovanje/samozdravljenje-kaslja/, dostopno 16.2.2022
 6. https://si.draagle.com/bolezni/astma.html, dostopno 16.2.2022
Zagotavljamo informacije o zdravilih in ne moremo nuditi zdravniškega nasveta glede določenega zdravstvenega stanja. V zvezi z vprašanji o vašem zdravstvenem stanju ali zdravstvenem stanju vašega družinskega člana se posvetujte z zdravnikom. V primeru nujnega primera se obrnite na nujno medicinsko pomoč.

Poročanje o neželenih učinkih: drugsafety.si@stada.com

Kje kupiti

Bisolvon® je na voljo brez recepta v lekarnah.

Bisolvon®

BIS0222-08, februar 2022

Na voljo tudi v spletnih lekarnah